Υπνος και αλλεργιες

Ύπνος  & Αλλεργίες.
Ο ύπνος εξυπηρετεί μια ζωτική λειτουργία του ανθρώπου . Όλοι περνάμε το 1/3 της ζωής μας στο κρεβάτι και οι επαρκείς ώρες καλής ποιότητας ύπνου σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητες για την ψυχική και σωματική μας ευεξία . Το φαγητό , η άσκηση και ο ύπνος είναι μια συνταγή τρία-σε – ένα που κρατάει  τους ανθρώπους σε φόρμα, υγιείς και ευτυχισμένους .

2

Ένα ήσυχο περιβάλλον ύπνου , και ένα καλό στρώμα θα βελτιώσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του ύπνου σας, ενώ το άγχος , ο θόρυβος ή το ενοχλητικό φως θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο μας . Ένας από τους πιο ανησυχητικούς  ” κλέφτες ύπνου ” είναι όμως αλλεργία .
Αλλεργία:  Ένα πολύ κοινό είδος υπερ- ευαισθησίας του οργανισμού , αποτελεί υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου σε συγκεκριμένες αλλά κατά τα άλλα αβλαβείς ουσίες , που ονομάζονται «αλλεργιογόνα ».
Τα αλλεργιογόνα στο κρεβάτι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική ρινίτιδα , άσθμα ή έκζεμα . Οι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί σε μια μεγάλη ποικιλία από αλλεργιογόνα όπως το δέντρο το χορτάρι  η γύρη , ορισμένα είδη τροφίμων , τα κατοικίδια ζώα , μούχλα , ακάρεα οικιακής σκόνης , τα έντομα δαγκώματα ….
Αλλεργική Ρινίτιδα : ( ερεθισμός και φλεγμονή του βλεννογόνου στο εσωτερικό της μύτης ) είναι η μόνη που επηρεάζει μέχρι και το 40 % του πληθυσμού σε νεαρούς ενήλικες και αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία , λόγω της επικράτησης της , τις επιπτώσεις της στην ποιότητα ζωής , τις επιπτώσεις της στην παραγωγικότητα και την άμεση σύνδεσή της με το άσθμα . Το άσθμα είναι μια κοινή, χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών , συχνά προκαλούνται από αλλεργιογόνα.
Στο περιβάλλον του ύπνου το ακάρι οικιακής σκόνης ( HDMA ) είναι  ένας σημαντικός λόγος  ανησυχίας . Τα αλλεργικά συμπτώματα ενεργοποιούνται  κάθε φορά που οι άνθρωποι εισπνέουν το αλλεργιογόνο , ενώ αναπαύονται ή κοιμούνται . Η ευαισθησία στο αλλεργιογόνο ακάρεο οικιακής σκόνης έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου.
about_kids_tier1_sneeze_big_img
Η αλλεργία αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου . Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ευαισθητοποίησης η έκθεση στο αλλεργιογόνο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να παράγει αντισώματα αλλεργικών (IgE ή ανοσοσφαιρίνη Ε) στο αίμα , η οποία να οδηγήσει σε θετικό τεστ αλλεργίας .

Άκαρι της σκόνης
Ποια είναι τα συμπτώματα ;
Εάν πάσχετε από φαγούρα , κοκκίνισμα ή δακρυσμένα μάτια , φαγούρα στη μύτη ή το λαιμό , επίμονο φτέρνισμα , συριγμό, ρινική καταρροή ή φραγμένη μύτη , βήχας , συμφόρηση, που μπορεί να είναι υπερευαίσθητα σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως η γύρη ή το αλλεργιογόνο ακάρι της οικιακής σκόνης .

Αλλεργία από γύρη ή οικιακή σκόνη .
Η διάγνωση της αλλεργίας γίνεται  με την ανάλυση του αίματος ( ανίχνευση αντισωμάτων στο αίμα) ή δερματικές δοκιμασίες νυγμού  όπου το εκχύλισμα του αλλεργιογόνου θα περάσει στο  δέρμα με μια βελόνα υποδορίως  . Η δοκιμή είναι θετική εάν το τσίμπημα ακολουθείται από μια αλλεργική αντίδραση , όπως ένα κόκκινο λεκέ ή φαγούρα .
Ενώ η γύρη είναι μια ανησυχία κατά τη διάρκεια της σεζόν που έχει έξαρση το άκαρι της οικιακής σκόνης θα έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής σας καθημερινά αλλά και κάθε φορά που πηγαίνετε για ύπνο .
T_Allergy_Testing

Η κύρια πηγή τροφής ακάρεα κρεβάτι είναι τα ανθρώπινα μικροκύτταρα του δέρματος . Ένα άτομο ρίχνει 1.με 1,5 γραμμάρια αυτών των κυττάρων κάθε μέρα. Οι άνθρωποι που εισπνέουν αυτά τα αερομεταφερόμενα μικρο – σφαιρίδια αναπτύσσουν αλλεργικά συμπτώματα και 60 έως 80 % του συνόλου των ασθενών με άσθμα.

Τι είναι ένα άκαρι της σκόνης του σπιτιού ;
Οι δύο πιο κοινοί τύποι των εγχώριων ακάρεα είναι Dermatophagoides pteronyssinus ( το Ευρωπαϊκό άκαρι ) και Dermatophagoides Farinae ( η αμερικανική έκδοση) . ( * )
200px-Yellow_mite_(Tydeidae)_Lorryia_formosa_2_edit    house-Dust-Mite_1689995i
Το άκαρι είναι μια ημιδιαφανής αράχνη με 8 πόδια , συνήθως 0,1-0,4 μ. και πλάτος 0,5 έως 0,32 . Τα ακάρεα δεν μεταδίδουν τη νόσο με τσίμπημα ή δάγκωμα . Το μόνο πρόβλημα με τα ακάρεα είναι ότι παράγουν 200 φορές το δικό τους σωματικού βάρους σε περιττώματα : 2000 κοπράνων σωματιδίων και 2000 εν μέρει πέψη ενζύμου καλύπτεται από σωματίδια σκόνης.
Τα ακάρεα που βρίσκονται  σε κάθε σπίτι και το αγαπημένο τους σημείο είναι το κρεβάτι : Αναπτύσσονται σε ένα ζεστό ( 20-25 ° C ) , υγρό και σκοτεινό περιβάλλον με άφθονο φαγητό . Οι άνθρωποι παρέχουν τη θερμότητα και την υγρασία , ενώ στον ύπνο και υπάρχουν «βουνά» των πολύ μικρών κυττάρων του δέρματος για να φάει .
Τα ακάρεα χρειάζονται μια σχετική υγρασία 80-85 % για να έχουν πρόσβαση σε νερό . Λαμβάνουν απαραίτητο νερό από υγρή τροφή και από έναν μηχανισμό κρυστάλλων στις μασχάλες . Κατώτερη ποσότητα σε  υγρασία αμέσως οδηγεί σε χαμηλότερη δραστικότητα. Η άμεση υπεριώδη ακτινοβολία σκοτώνει τα ακάρεα . Τα ακάρεα αναπτύσσονται  σε 6 φάσεις από ένα αυγό σε ένα ενήλικα σε χρονικό διάστημα περίπου 1 μηνών . Τα θηλυκά παράγουν 40 έως 150 αυγά στη διάρκεια της ζωής τους και τα ακάρεα ζουν από  30 μέρες ( αρσενικά ) και εως 100 ημέρες ( θηλυκά ) . Τα ακάρεα δεν έχουν μάτια , κεραίες , στομάχι (μόνο σακουλάκια στα οποία το ένζυμο αποσυνθέτει  τις τροφές) .

Έχετε ακάρι οικιακής σκόνης ή άλλα αλλεργιογόνα στο κρεβάτι ; Ας μάθουμε !

Το 66 % του συνόλου των ακάρεων βρίσκονται στο κρεβάτι , όπου οι άνθρωποι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 52,5 ώρες την εβδομάδα (πηγή allergyUK) και είναι πλήρως εκτεθειμένη στα αλλεργιογόνα των ακάρεων της οικιακής σκόνης .
Κάθε στρώμα που έχει χρησιμοποιηθεί για 6 μήνες περιέχει ακάρεα ( 100,000 – 10.000.000 ) . Αν θέλετε να μάθετε αν το στρώμα σας περιέχει αλλεργιογόνα , μπορείτε να κάνετε μια γρήγορη δοκιμασία : το ” Acarex Test” αλλεργιογόνο τέστ  είναι γρήγορο και αξιόπιστο τέστ.
Πώς να μειώσετε την αλλεργία ;
Καλό είναι να δείτε ένα γιατρό για τη διάγνωση και τη θεραπεία . Οι επιλογές είναι φαρμακευτική αγωγή  κατά των συμπτωμάτων (σταγόνες ματιών , της μύτης – σπρέι , κορτιζόνη δισκία) ή ανοσο- θεραπεία . Αυτή η θεραπεία επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να συνηθίσει το αλλεργιογόνο ( ένεση ή καθημερινά σταγόνες) . Το ανοσοποιητικό σύστημα με αυτόν τον τρόπο προγραμματίζεται  εκ νέου .
Τα αλλεργικά άτομα καλό είναι να αποφεύγουν την επαφή με τα αλλεργιογόνα και να αποστειρώνουν το περιβάλλον .