Κουρτινες

Η κουρτίνα και η ιστορία της..

Από στοιχεία που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Όλυνθο, την Πομπηία και το Herculaneum, portieres φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί ως διαιρέτες δωματίων στην κλασική αρχαιότητα. Ψηφιδωτά από το δεύτερο εως τον έκτο αιώνα δείχνουν κουρτίνες να κρέμονται  από τα κουρτινόξυλα  που εκτείνονται  και χωρίζουν τις κάμαρες.

 Οι κουρτίνες σήμερα έχουν ευρύ φάσμα χρήσεων ξεκινώντας από τις κουρτίνες που είναι στα σπίτια για διακοσμητικούς και αισθητικούς λόγους  ,τις κουρτίνες για τα θέατρα , τις κουρτίνες στα μαγαζιά , τις κουρτίνες που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία , τις κουρτίνες που είναι για να δημιουργούν συσκότιση κ.α. Μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία σχημάτων των οποίων  τα υλικά τα μεγέθη τα χρώματα και τα σχέδια συχνά έχουν τα δικά τους τμήματα στα καταστήματα, ενώ μερικά καταστήματα ασχολούνται  αποκλειστικά με την πώληση  κουρτινών.
Οι κουρτίνες ποικίλλουν ανάλογα με την ικανότητα καθαρισμού, τη διάρκεια στο υπεριώδες φως  , την κατακράτηση της σκόνης, την απορρόφηση του θορύβου, την αντοχή στη φωτιά, τη διάρκεια ζωής κ.α. Μπορούν να μετακινηθούν με το χέρι ή με κορδόνια . Τα μέτρα των κουρτινών που απαιτούνται για κάθε παράθυρο ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τον τύπο της κουρτίνας που απαιτείται στον κάθε χώρο, το μέγεθος του παραθύρου, και τον τύπο και το βάρος της κουρτίνας και πρέπει πάντα να τα περνούν οι ειδικοί πωλητές των καταστημάτων που ασχολούνται στον τομέα αυτό.

Τέλος η τοποθέτηση των κουρτινόξυλων πρέπει πάντα να γίνεται από ειδικό συνεργείο τοποθέτησης και στη διάρκεια η κουρτίνα να τοποθετείται από τον διακοσμητή της επιχείρησης.

Είδη κουρτίνας !!

Αν προβληματίζεστε κάθε φορά που θέλετε να αγοράσετε κουρτίνες, έχετε δίκιο. Δεν είναι απλό να διαλέξετε τις κατάλληλες για το χώρο σας, με τόσα υφάσματα, χρώματα και σχέδια που κυκλοφορούν στην αγορά. Η επιλογή σας θα πρέπει να ταιριάζει με το ύφος της διακόσμησης που έχει το δωμάτιο που θέλετε να «ντύσετε», να την αντέχετε οικονομικά και -το κυριότερο- να είναι πρακτική και λειτουργική. Οι κουρτίνες που θα πάρετε πρέπει να έχουν τις κατάλληλες διαστάσεις, να σας προστατεύουν από το κρύο του χειμώνα, το δυνατό ήλιο του καλοκαιριού, και βέβαια από τα αδιάκριτα βλέμματα. Διαβάστε, λοιπόν, κάποιες απλές συμβουλές, και κάντε την επιχείρηση «επιλογή κουρτίνας» παιχνιδάκι.

Τι ύφασμα να διαλέξω;

Προτιμήστε υφάσματα ανθεκτικά και καλής ποιότητας. Εμείς σας αναφέρουμε τις βασικές κατηγορίες υφασμάτων για κουρτίνες που κυκλοφορούν στην αγορά και πότε χρησιμοποιούνται:

Βαμβακερό
Είναι οικονομικό, ανθεκτικό, απορροφά μέχρι 20% υγρασία χωρίς να δίνει την αίσθηση ότι είναι υγρό, ράβεται εύκολα, δεν «μπαίνει» σημαντικά στο πλύσιμο και, όταν περιέχει και συνθετικό, δεν ξεθωριάζει. Χρησιμοποιείται όλες τις εποχές του χρόνου.

Λινό
Είναι πιο ανθεκτικό από το βαμβακερό, δεν είναι ελαστικό, τσαλακώνεται εύκολα και οι ίνες του μπορούν να υφανθούν μαζί με βαμβάκι, μετάξι ή συνθετικό. Η επιφάνειά του είναι αδρή και δροσερή. Χρησιμοποιείται κυρίως το καλοκαίρι για κουρτίνες και περσίδες.

Λινάτσα
Κατασκευάζεται από λινάρι ή από το φυτό γιούτα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή σάκων, σχοινιού, υφασμάτων συσκευασίας, επιπλώσεων και καλοκαιρινών κουρτινών. Είναι πολύ ανθεκτικό ύφασμα. Χρησιμοποιείται το καλοκαίρι.

Μεταξωτό
Το φυσικό μετάξι παράγεται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα. Είναι ένα πολυτελές ύφασμα με απαλή υφή, λάμψη και υψηλή τιμή. Το φυσικό μεταξωτό είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, γι’ αυτό και οι κουρτίνες από αυτό το υλικό χρησιμοποιούνται όλες τις εποχές του χρόνου. Αν ψάχνετε για μια αισθητικά παραπλήσια αλλά πιο οικονομική λύση, επιλέξτε συνθετικό μετάξι.

Βελούδο
Το καλύτερο είναι το 100% βαμβακερό βελούδο. Έχει πολύ απαλή υφή, «πέφτει» τέλεια και προσφέρει άριστη μόνωση από το κρύο και το φως, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για χειμωνιάτικες κουρτίνες.

Πόσο φως θέλετε να μπαίνει;
Θα πρέπει να επιλέξετε ύφασμα κουρτίνας με την κατάλληλη πυκνότητα ύφανσης και το κατάλληλο χρώμα.
• Αν δεν σας αρέσει το φυσικό φως, οι σκούρες κουρτίνες πυκνής ύφανσης είναι ότι πρέπει.
• Αν αγαπάτε το φως του ήλιου, προτιμήστε λεπτές και ανοιχτόχρωμες κουρτίνες.

Οι κατάλληλες κουρτίνες για κάθε εποχή
Για το χειμώνα Διπλές «βαριές» κουρτίνες ή στόρι. Κρεμάστε πάνω από τις λεπτές κουρτίνες, «βαριές» πλούσιες κουρτίνες με πτυχώσεις από σενίλ, βελούδο ή συνθετικό μαλλί. Λειτουργούν ως μόνωση στα ανοίγματα του σπιτιού, καθώς μειώνουν την υγροποίηση των ατμών στην εσωτερική πλευρά των τζαμιών (ο αέρας ανάμεσα στις κουρτίνες και το τζάμι είναι πιο κρύος από ότι στο υπόλοιπο σπίτι). Την ίδια μόνωση προσφέρει και το στόρι.
Για την άνοιξη και το καλοκαίρι Διάφανες με πλαϊνά φύλλα πυκνής ύφανσης ή στόρι. Αφήνουν τον αέρα και το φως να μπαίνουν στο χώρο. Λεπτές βαμβακερές, λινές, από γάζα ή βουάλ είναι ότι πρέπει για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Για να προφυλαχτείτε από τον ενοχλητικό ήλιο, τοποθετήστε πλαϊνές κουρτίνες ή στόρι από χοντρό λινό ή λινάτσα, σε έντονα, ζωντανά χρώματα.

διαλέξτε κουρτίνα ανάλογα…

… με την τοποθεσία
Στη θάλασσα Ένα παράθυρο που «βλέπει» θάλασσα, «θέλει» κουρτίνα από διάφανο ύφασμα σε απαλά χρώματα, που αφήνουν ελεύθερη τη θέα και τον αέρα να κυκλοφορεί.
Στο βουνό για ένα σπίτι στο βουνό, όπου κάνει περισσότερο κρύο, οι κουρτίνες με πιο πυκνή ύφανση και γήινα χρώματα εξασφαλίζουν καλύτερη μόνωση και μεγαλύτερη αίσθηση θαλπωρής.

… τον προσανατολισμό
Όταν το δωμάτιο είναι βορινό βαριές κουρτίνες για το χειμώνα και διάφανες για το καλοκαίρι. Λόγω του προσανατολισμού του, δέχεται λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία και είναι περισσότερο εκτεθειμένο στο κρύο. Οι χοντρές κουρτίνες το μονώνουν το χειμώνα, ενώ οι ελαφριές αφήνουν το φως και το δροσερό αέρα να περνούν το καλοκαίρι.
Όταν το δωμάτιο είναι ανατολικό ή δυτικό Διπλές κουρτίνες το χειμώνα και πλαϊνές το καλοκαίρι. Επειδή δέχεται αρκετό ήλιο όλο το χρόνο, το χειμώνα είναι πιο ζεστό, οπότε δεν χρειάζεται απαραίτητα βαριές κουρτίνες, αλλά διπλές για μόνωση. Το καλοκαίρι έχει ανάγκη από σκιά, που του προσφέρουν οι πλαϊνές κουρτίνες ή μια ρολοκουρτίνα.

… και το δωμάτιο

Για το υπνοδωμάτιο
• Διπλές κουρτίνες ή στόρι οι εξωτερικές πρέπει να έχουν πυκνή ύφανση και σκούρο χρώμα, ώστε να σας προστατεύουν από τα αδιάκριτα βλέμματα. Οι εσωτερικές κουρτίνες πρέπει να είναι λεπτές, για να αφήνουν το φως να μπαίνει. Εναλλακτικά, βάλτε ρολοκουρτίνες και πλαϊνές κουρτίνες.

Για το καθιστικό
• Διπλές κουρτίνες ή πακέτα το χρώμα τους πρέπει να είναι πιο ανοιχτό από εκείνες που έχετε στο υπνοδωμάτιο, ώστε να μπαίνει περισσότερο φυσικό φως. Διαλέξτε αποχρώσεις στο χρώμα του τοίχου για να δημιουργήσετε αίσθηση μεγαλύτερου χώρου.

Για την κουζίνα
• και το μπάνιο ρολοκουρτίνα οι συγκεκριμένοι χώροι πρέπει να αερίζονται συνέχεια, οπότε πρέπει να βάλετε στο άνοιγμα κάτι πρακτικό και ανθεκτικό. Διαφορετικά, βάλτε μια ελαφριά συνθεκτική κουρτίνα, που πλένεται εύκολα.